Fakivágás

Fakivágás, favágás – Keresse megoldásunkat az Ön fakivágási igényeire! Országszerte kínálunk kedvező áron, fenntartható módon végzett, profi fakivágást. Legyen az beteg vagy veszélyes fák eltávolítása, metszés, vagy viharkárok kezelése, mi biztosítjuk a biztonságos és rendezett környezetet. Szakértő csapatunk a természetvédelem és hatékonyság jegyében dolgozik az Ön elégedettségéért

Fakivágás – 2024

A fakivágás, a fák kivágása sokkal komolyabb szakértelmet igényel, mint azt elsőre gondolnánk, pontosabban minden a körülmények függvénye. Egy erdőben kivágni egy fát lehet könnyű és veszélytelen, ezzel szemben például egy fakivágás magánterületen már egészen más műfaj. Ilyen esetben a szakszerű fakivágáshoz elengedhetetlen a megfelelő technika alkalmazása úgy, ahogy az ehhez szükséges szerszámok és gépek használata is. A lakott területeken, városokban, településeken minden fa és környezete egyedi. Egy valami azonban közös bennük: szinte kivétel nélkül házak, villanypóznák, vezetékek, autók ( még sorolhatnánk mi minden) nehezítik a hozzáférést és magát a kivágást. Legtöbb esetben nincs hely a fát kidönteni, ami természetesen sokkal bonyolultabbá teszi a dolgot. Így máris sokkal körültekintőbben kell az egészhez hozzáállni, mert a gondatlanság jelentős anyagi kárral is járhat. Érdemes tehát profikra bízni a fakivágást akik mindenre felkészülve, szakértelemmel végzik a feladatukat. Gyors, precíz, biztonságos és mindenre kiterjedő szolgáltatás a lehető legújabb technikák és gépek alkalmazásával, hogy a veszélyes fa kivágása a lehető legjobb kezekben legyen.

fakivagas
favagas

FAKIVÁGÁS

REFERENCIA KÉPGALÉRIA

MIÉRT KELL SZAKEMBER A FAKIVÁGÁSHOZ?

A spórolás vagy a hozzá nem értés hiánya komoly anyagi károkat tudnak okozni: például rossz helyre esett kisebb-nagyobb ágak, egy rossz helyre dőlt fa, vagy nem megfelelően biztosított munkavégzés (pl. épületekben, parkoló gépjárműben, kerítésben… stb), de akár még emberi sérülés, komoly baleset is történhet a meggondolatlanság miatt.

 

Sok éves tapasztalattal bíró fakivágó szakembereink már ránézésre tudják, hogy hol, hogyan kell nekiállni egy fa kivágásának, visszavágásának, milyen betegségek lehetnek, mi lehet a legjobb megoldás. Sok olyan szempont van, amire laikusként sokan nem is gondolnánk.

 

Kérje kollégáink segítségét!

fakivagas
fakivagas-szolnok

Fakivágás magánterületen

Helyi rendeletek (önkormányzatok) által szabályozzák, hogy engedélyhez kötik-e az ingatlanon belüli fakivágásokat. Erről az ingatlantulajdonosoknak nem árt időben tájékozódniuk, különben jelentős bírságokra számíthatnak.

Alap esetben szabadon rendelkezhetünk a fakivágásról, hogy mit hagyunk meg, mit vágunk ki. Amennyiben van ilyen helyi rendelkezés, az engedély kérelmét helyszíni vizsgálat is követheti. Speciális eset, amikor az ingatlan külterületen van, ilyenkor is engedélykötelessé válik a fakivágás, melyet jogszabály határoz meg. Más a helyzet, ha a magánterületen álló fa valamilyen védettséget élvez (történelmi emlék, védett faj.. stb). Ez felülírhatja az ingatlantulajdonos érdekeit. Ezeknek a példányoknak a kivágásához csak akkor kaphatunk engedélyt, ha a növénynek rossz az egészségi állapota, balesetveszélyes, vagy csak a fa kivágásával lehet végrehajtani valamilyen szükségszerű építési munkálatot.

fakivagas
fakivagas-pest-megye

Fakivágás Budapesten, fakivágás Pest-Megyében

Itt is minden esetben a kerületi önkormányzatokhoz kell a fakivágás engedélykérelmét benyújtani.

Néhány fa az alapvető szabályozáson túl is extra védelmet élvez, ilyenek a jelentős városképi környezetben található példányok vagy a védett fák. Sőt, még védett fajba tartozónak sem kell lennie egy fának, ha védelem alatt álló fasor tagja. Ezekben az esetekben nem az önkormányzat, hanem a természetvédelmi hatóság adhat csak engedélyt a kivágásra, ennek eljárási költsége 10 000 forint. Hogy mi számít védettnek, arról a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet 1. számú melléklete rendelkezik.

favagas-budapesten
fakivagas-budapest

Fakivágás engedély

Mielőtt fakivágásra kerülne a sor, mindenképpen tájékozódni kell az adott település önkormányzatánál az ehhez kapcsolódó előírásokról, helyi rendeletekről. Egyáltalán nem mindegy, hogy a kivágandó fa közterületen helyezkedik el vagy magánterületen.

 

Általánosságban elmondható, hogy a fás szárú növények, tehát fák és bokrok védelméről a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet rendelkezik. Ez a rendelet határozza meg, hogy néhány kivétellel miként és milyen fás szárú növények telepíthetőek, hogyan kell azokat gondozni és végezetül: milyen szabályok vonatkoznak azok esetleges kivágására. A rendelet előírja, hogy hatósági eljárás keretében vizsgálva, érvényes fakivágási engedély alapján történhet az adott fa kivágása. Ebben az illetékes önkormányzat jegyzője dönt, tehát hozzá kell benyújtani a kérelmet, amely az érintett fa kivágására vonatkozik.

 

Díszfák esetében a 10 cm-nél nagyobb törzsátmérő, gyümölcsfáknál 20 cm-nél nagyobb törzsátmérő esetén számít engedélykötelesnek a fa kivágása.

 

Fakivágás közterületen

 

Ha a kivágni szándékozott fa közterületen áll (és az ingatlan előtti terület közterületnek számít), nem vághatjuk ki a fát még akkor sem, ha mi ültettük, gondoztuk, mert az az önkormányzat tulajdonát képezi. Ilyen esetben a település jegyzőjéhez kell fordulni, és egy formanyomtatványon vagy beadványon kérvényezni kell a fakivágás engedélyezését.

 

Előfordulhat azonban, hogy a kivágandó fa olyan veszélyes vagy sérült állapotban van, hogy az engedélyeztetési eljárásra nincs idő. Ilyen esetben a jogszabály lehetővé teszi, hogy a fa kivágását utólagosan jelentsék be.

favagas
fakivagas-pest-megye
fakivagas-engedely

Fakivágás engedély kérelem

A fakivágás engedélykérelme minden esetben 3 000 Ft-os illetéket von maga után. Ez nem csak a magánszemélyekre, hanem cégekre és közműszolgáltatókra egyaránt vonatkozik. (A saját telken található fa kivágását is be kell jelenteni, de az engedély illetékmentes).

 

Fakivágás engedélykérelem tartalma:

 

 • Bejelentő adatai
 • Fakivágás oka (például vagyon-, élet-, vagy egészségvédelmi okok, mint súlyos viharkár, allergia, ingatlan veszélyeztetése)
 • Kivágandó fa adatai
 • Tervezett fakivágás részletes leírása
 • Fás szárú növények telepítési terve
 • Fakivágás indokoltságát megalapozó dokumentumok (dendrológiai szakvélemény, favizsgálat eredménye, építési engedély, fényképek stb.)
fakivagas-budapest
fakivagas-debrecen

Veszélyes fakivágás

Akkor beszélünk veszélyes fa kivágásáról, amikor az alany állapota sajnos már annyira rossz, hogy visszafordíthatatlan, tehát sajnos ki kell vágni. Egy fa számtalan szempontból lehet veszélyes: betegségéből vagy egyszerűen a korából adódóan meggyengül, a növekedése általi térnyerése (ferdén nő), laza a talaj, ami miatt nem áll biztonságosan, vagy éppen olyan élősködő más növény lepi be, amitől szintén meggyengül.

 

Ezen kívül pedig még nagyon sok különböző oka lehet, hogy egy fát ki kell vágni. Minek okán a fák környezete és a kivágás lehetőségei – mint azt korábban említettük – minden esetben egyediek, így a szakemberek különböző fa kivágási technikákat, szerszámokat és gépeket alkalmaznak a körülmények ismeretében.

favagas
favagas-szolnok

Alpintechnika fakivágás

Ezt a fajta fakivágás módot akkor alkalmazzuk, ha a kivágandó fa autóval nagyon nehezen és csak a környezetében lévő tereptárgyak megrongálásával vagy egyáltalán nem megközelíthető helyen van. A más néven kötéltechnika alkalmazásához komoly szakértelem kell, ez a legveszélyesebb módszer mind közül. Ilyenkor a szakember a fán felfelé haladva vágja le a gallyakat, utána pedig fentről lefelé haladva kisebb darabokban a fa törzsét is feldarabolja mígnem leér a talajra. A levágott gallyakat és a törzs darabjait egyszerűen leejtve, vagy kötélen leeresztve lehet a talajra juttatni. A kötéllel történő leeresztés a lehető leg kíméletesebb, így a talaj vagy adott esetben a drága pázsit sem sérül egyáltalán.

veszelyes-fakivagas

Fakivágás kosarasautóval

Gyakran előfordul, hogy a kivágandó fa annyira rossz állapotban van, hogy egyszerűen veszélyes az alpin technika alkalmazása, mert nagy valószínűséggel nem bírná el az alpinista súlyát sem. Ebben az esetben a kosaras autó alkalmazása jelenthet megoldást. Ennek során két szakember dolgozik együtt: egyikük irányítja a kosarat a megfelelő helyre, hogy a kosárban tartózkodó szakember a lehető legkönnyebben férhessen hozzá a fához és annak ágaihoz.

 

Ez a módszer lényegesen könnyebb és biztonságosabb, mint a kötéltechnika alkalmazása, mivel minden kivágandó részhez sokkal könnyebben lehet hozzájutni, és kevésbé veszi igénybe fizikailag a szakembereket is. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a plusz eszköz vagy gép alkalmazása értelemszerűen plusz költséggel (kiszállás, géphasználat) is jár.

fakivagas-kosarasautoval
fakivagas

Fakivágás daruval

A daru használata olyankor szükséges, amikor az ágak biztonságos és károk nélküli leeresztése a talajra nem lehetséges. Ilyen esetekben egy kerekeken guruló építőipari daru emeli le a levágott ágakat anélkül, hogy a fa közvetlen környezetében és a talajban bármilyen kár keletkezne.

fakivagas-pest-megye

Fakivágás döntéssel

Gyors és költséghatékony módszer. A terület megfelelő nagysága elegendő ahhoz, hogy a fa törzsét meggyengítve, a kívánt irányba tudjuk dönteni, majd azután feldarabolni, gallyazni és elszállítani a kivágott fát.

fakivagas-debrecen

Fakivágás árak

Minden fa állapota, környezete, megközelíthetősége, biztonságos és szakszerű kivágása egyedi eljárást és munkafolyamatot igényel. Éppen ezért  a fakivágás ára nem meghatározható katalógus szerűen. A fakivágás árak függnek a fák közvetlen környezetétől, az alkalmazandó technikától és a szükséges gépektől. Egy darus kocsi alkalmazása például megnöveli a költségeket, hiszen számolni kell a kiszállási díjjal is és a géphasználattal. Természetesen a fakivágás elszállítás is szolgáltatásaink közé tartozik.

fakivagas-arak

Fakivágásnak a szabályai

A fakivágás néhány fontosabb szabálya:

 • A 10 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű díszfa és 20 cm-nél vastagabb gyümölcsfa kivágása engedélyköteles 
 • a kivágásra kerülő fát az övezeti előírás mértékéig pótolni kell pótlásra kötelezett tartozik (Invazív fajok pl. fehér akác, mirigyes bálványfa, zöld juhar nem ültethetők!)
 • Facsonkolás, alakító metszés 20 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű egyedi fán csak életveszély elhárítása érdekében történhet, szakember jelenlétében.
 •  Fasor alakító-, illetve egészségügyi metszését kizárólag szakember illetve szakcég végezheti.
 •  A fakivágási engedélyt bel- és külterületen egyaránt a területileg illetékes jegyzőhöz kell benyújtani.
 • Országos, vagy helyi közúthálózat tartozékaként álló, vagy a közút határától 10 méteren belül álló fa esetén az engedély iránti kérelmet a közútkezelőhöz kell benyújtani.
favagas-budapesten
fakivagas-szolnok

Sürgőségi fakivágást is vállalunk

Sürgősségi hívás esetén 24 órán belül felmérést, fakivágást végzünk és a megrendelés
után azonnal munkához látunk, amennyiben valóban sürgős az azonnali beavatkozás.
(Ilyen jellegű feladat pl. a viharkárok okozta veszély elhárítása, félig vagy teljesen kidőlt fák eltávolítása, épületeket, vezetékeket veszélyeztető esetek.)

favagas-szolnok

Vihar okozta károk esetében elhárítás

Gyakori eset, hogy egy komolyabb vihar esetében fák dőlnek ki, melyek helyreállításához segítséget kell hívni. Ha a vihar közterületen dönt/csavar ki fákat, akkor a tűzoltóság feladata a károkat helyreállítani, a kidőlt fákat feldarabolni és elszállítani. A magánterületen történő feldolgozás csak abban az esetben tartozik a tűzoltóság feladatai közé, ha az közvetlen életveszélyt jelent. Amennyiben közvetlen életveszély nincs, de rádőlt a házra vagy vezetékekre a fa mi segítünk. Szakembereink akár azonnali kiszállással vállalja viharkárok helyreállítását. Legyen az az éjszaka kellős közepén, hétvégén, ünnepnapon vagy még tomboló viharban. Azonnali munkakezdéssel.

fakivagas-szekesfehervar

Rólunk, a favágókról

 Cégünk akár azonnali munkakezdéssel, képzett és tapasztalt szakemberekkel vállalja faápolás és favizsgálat elvégzését. A legkorszerűbb gépekkel és szerszámokkal, professzionálisan, hibamentesen és rövid határidővel dolgozunk. Alapvető célunk, hogy a lehető legtöbb fát megmentsük, ezért fakivágás előtt minden esetben alaposan megvizsgáljuk a kivágandó egyedet a legkorszerűbb technikák alkalmazásával. Csak abban az esetben vágunk egy fát, ha megbizonyosodtunk róla, hogy más lehetőség nincs. Mindezt azonban a megfelelő technika kiválasztásával. Az ország teljes területén vállalunk fakivágás megbízást.

fakivagas

  Call Now ButtonHívom