Favizsgálat

Műszeres favizsgálat, magyar fejlesztésű világelső eszközökkel

Favizsgálat a legkorszerűbb technikával, hogy a fakivágás valóban elengedhetetlen-e

Úgy gondoljuk, hogy ezt a szakmát csak a természet megóvását szem előtt tartva lehet eredményesen és minden igényt kielégítően végezni. Szakembereink egytől egyig elkötelezettek a természet védelme mellett, éppen ezért elsődleges célunk az állapotmegóvás. Bár vállalkozásunk tevékenysége legtöbbször a fák kivágása, ugyanakkor minden alkalommal elsősorban azt tartjuk szem előtt, hogy a szóba forgó fát, fákat miként lehetne megmenteni vagy kezelni és ezáltal meggyógyítani.

Sok esetben egy fa külsőleg nem látszik annyira elkorhadtnak vagy betegnek, hogy ki kelljen vágni. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egy „halálra ítélt” fát meg tudunk menteni. Ahhoz, hogy a megfelelő eljárást meg tudjuk határozni, lehetőségünk van különböző technikákon alapuló favizsgálatot végezni. Az alapos favizsgálat eredményeinek tudatában pedig 100%os bizonyossággal megállapítható, hogy az alanyt érdemes-e kezelni vagy esetleg annak kivágása sajnos elkerülhetetlen.

 

Műszeres favizsgálat

 

A technika fejlődésének köszönhetően napjainkban a fák egészségét vagy éppen környezetét a lehető leg körültekintőbben és pontosabban fel lehet mérni, hogy a választott eljárás a legjobb döntés kegyen. Többféle műszeres favizsgálat indokolt attól függően, hogy a fa éppen mely részét és tulajdonságát szeretnénk feltárni. Félrevezethető lehet a  például csak a fa külső állapota alapján dönteni, téves következtetésre juthatunk. Erősen ajánlott tehát minden esetben többféle műszeres favizsgálat elvégzése ahhoz, hogy a megfelelő döntést hozhassuk. Hiszen minden megmentett fa fontos számunkra, mindenki számára. Nem utolsó sorban felesleges költségektől mentheti meg a magánterületen elhelyezkedő vizsgált fák tulajdonosait. A vizsgálatok elvégzéséhez magyar fejlesztésű, a maga alkalmazási területén világelső technikákat és műszereket van lehetőségünk felhasználni, ami szintén büszkévé teszi szakembereinket és szebbé teszi hivatásunkat.

favizsgalat

Favizsgálat - Fakopp 3D Akusztikus Tomográf

A 100%-ban magyar találmány egy a röntgenhez hasonlítható eszköz, mellyel a fa belső szerkezetét van lehetőségünk „átvilágítani”, mindezt abszolút kár-és fájdalommentesen. A Fakopp 3D műszeres favizsgálat vékony tüskék beszúrásával történik, melyek a fa belsejében mérik a hang terjedési sebességét. Ennek segítségével könnyen megállapítható, hogy a fa törzse a vizsgált terüketen egészséges-e belülről, vagy üreges esetleg. A vizsgálat ára 30.000 Ft/vizsgált fa.

Favizsgálat - Gyökérkereső

Vannak fafajták, melynek gyökerei igen szerteágazóak és nagyon időigényes azok feltárása egyszerű ásással. A gyökérkereső egyértelmű képet ad arról, hogy a fa támasztógyökerei merre húzódnak. Ez a vizsgálat nagyban megkönnyíti és felgyorsítja az eljárást.

favizsgalat-gyokerkereso
favizsgalat-szeleroseg-meres

favizsgálat - Szélerőség mérés

Vannak olyan esetek, amikor a vizsgálat elvégzése több lépcsőben történik. Erre például akkor van szükség, amikor egy fa szélterheléses mutatóira vagyunk kiváncsiak. Először megmérjük, hogy milyen jellegű és erősségű szél fordul elő a lombkorona magasságában egy mobil vevőtorony felállításával, amiben érzékelők továbbítják az adatokat.

Favizsgálat - Húzóterhelés

A szélerősség adatainak tudatában úgynevezett húzóterhelés favizsgálat következik. Ennek lényege,hogy a fa felső harmadának egy erősebb pontjára rögzítünk egy drótkötelet, melynek másik végén egy speciális mérleget helyezünk el, ami rögzítünk a talajon. A fát szép lassan egyre erősebb húzóterhelésnek tesszük ki és a csatlakoztatott mérleg adatait egy számítógép feldolgozza. A számítások alapján már könnyen eldönthető, hogy a vizsgált fa lombkoronája ellenáll-e a szél okozta terhelésnek.

favizsgalat-huzoterheles
Hívom